Betonrot. Als je eerder een balkon hebt gehad herken je het wel. Deze vorm van corrosie komt weleens voor bij panden daterend uit de periode 1950 – 1975 of nieuwbouwconstructies welke met een ontwerpfout of nalatige onderhoud te maken hebben.
Betonrot kan zich snel verspreiden wat vervelende gevolgen met zich meebrengt. Heb jij hier last van? Lees dan gauw verder en ontdek hoe je dit snel en eenvoudig kan oplossen!
Deze corrosie kent allereerst verschillende benamingen, waaronder betonkanker en ASR (alkali-silica reactie). De aanduiding ‘betonrot’ is namelijk enigszins misleidend, omdat beton niet letterlijk kan rotten.
Deze term verwijst naar ernstige bouwkundige problemen waarbij het beton begint af te brokkelen en te verzwakken door diverse oorzaken. Betonschade wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat het staal in het beton gaat roesten, waardoor het uitzet en vocht meer kans geeft om corrosie te veroorzaken.
Dit leidt tot schade rond de bewapening en het afbrokkelen van het beton. Betonschade is niet alleen een aantasting van het esthetische aspect van een balkon, maar kan ook de structuur beschadigen en zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. Balkons zijn behoorlijk vatbaar voor betonschade omdat ze constant blootgesteld zijn aan beïnvloedende factoren.
Weet je niet zeker of je wel of geen betonrot hebt? Het herkennen hiervan kan lastig zijn. Hoe betonrot eruitziet, varieert namelijk afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de situatie.
In de opkomende fase zijn er kleine haarscheurtjes en lichte afbrokkeling van het beton, terwijl bij uitgezaaide betonschade grote, diepe scheuren en aanzienlijke betonschade zichtbaar zijn.
Je kan deze vorm van corrosie ook herkennen aan andere indicatoren zoals bruine puntjes of donkere vlekken in het beton. Tip: betonschade begint vaak bij de aanhechting van het balkon aan de woning en dus niet midden op het balkon bij een balkon bar.
Je hebt betonrot op je balkon gevonden … Wat nu?
Zoals eerder vermeld tast betonrot de constructie van je balkon aan. Om je balkon veilig en stevig te houden, is het belangrijk om schade zo snel mogelijk te beperken. Dit begint met een grondige inspectie. Het is belangrijk om te bepalen in welke fase de corrosie zich bevindt. In de opkomende fase kan je namelijk overwegen om zelf de reparaties uit te voeren.
Bij uitgezaaide schade is het zo dat een complete renovatie of zelfs vervanging van het balkon noodzakelijk kan zijn, inclusief het toevoegen van extra dragers voor de draagkracht.
Is jouw betonschade al uitgebreid verspreid? Dan is balkonherstel de enige oplossing. Balkonherstel verhelpt diverse problemen gerelateerd aan betonnen balkons, inclusief betonschade. Bij loszittend beton wordt de beschadigde plek verwijderd tot de gezonde betonlaag bereikt is, waarna de roestende bewapening wordt behandeld en de schadeplek hersteld wordt.
De kosten voor het herstellen van betonschade zijn afhankelijk van de omvang van het beschadigde gebied en jouw specifieke wensen. In de meeste gevallen komt een expert eerst langs om de situatie te beoordelen en een vrijblijvende offerte te verstrekken.