Advertentie plaatsen

Koop je eigen gewichten voor een dagelijkse workout

31, Mar, 2023, 20:48

Komt het er niet altijd van om naar de sportschool te gaan?
Of vind je het gewoon prettig om tussen de bedrijven door thuis wat oefeningen te doen?
Als je zelf gewichten in huis hebt, is een dagelijkse workout een stuk eenvoudiger vol te houden. Lees hier over de verschillende mogelijkheden en wat je thuis met gewichten kunt doen.

Het belang van bewegen

Bij iedere sport gebruik je andere spieren. Bij een aantal sporten werk je bewust aan iedere spiergroep, die je volgens een bepaald schema traint. Om je lichaam in een goede conditie te houden en daarbij ook de juiste balans te krijgen, is het apart trainen met gewichten geen overbodige luxe.

Doordat je spieren in je armen of benen sterker worden, voorkom je blessures tijdens het sporten. Daarnaast train je daarbij je schouders en rug. Je houdt je spieren, ook op de momenten dat je geen workout in de sportschool hebt gepland, soepel door tussendoor thuis met gewichten te trainen.

Wat kun je thuis doen met gewichten?

Een dagelijkse workout thuis hoeft niet lang te duren. Een sessie van een kwartier is al genoeg om je spieren te prikkelen en je conditie op peil te houden. Door gebruik te maken van gewichten, kun je de zwaarte van de training geleidelijk opvoeren. De mogelijkheden die je thuis hebt, zijn groot.

Woon je in een huis met verdiepingen, dan kun je bijvoorbeeld de trap in een hoog tempo op en neer lopen. Je kunt daarnaast planken en push-ups doen, net als squats en lunges. Herhaal de oefeningen voor het beste resultaat en neem tussendoor voldoende rust.

Hoe kies je de juiste gewichten?

Als je net begint en ook nog geen ervaring in de sportschool hebt met gewichten, dan begin je rustig. Je wilt tenslotte je spieren niet tijdens de eerste workout al overbelasten. Schat dus in hoe een gewicht aan zal voelen. Pak voor het vergelijk een voorwerp op dat bijvoorbeeld een gewicht van tweeënhalve kilo of vijf kilo heeft. Kun je dat met gemak vijftien of twintig keer optillen, dan is dat waarschijnlijk te licht voor je.

Ook tijdens de trainingen houd je in de gaten of het gewicht waarmee je traint, nog wel voldoende is, of wellicht te zwaar. Je voelt zelf het moment dat je lichaam de grens aangeeft. Het is belangrijk deze signalen te herkennen. Houd daarbij tevens in de gaten dat je de oefeningen technisch goed blijft uitvoeren.

Verschillende soorten gewichten voor een dagelijkse workout

Afhankelijk van je doel, kies je voor een bepaald soort gewicht. Zo zijn er enkel- en polsgewichten die je draagt om een oefening te verzwaren. Als je daarna dezelfde oefening zonder deze gewichten doet, zul je merken dat dit een stuk lichter aanvoelt. Je hebt tevens de keuze uit verschillende soorten dumbells. Deze bestaan uit een halterstang met meerdere schijven van diverse gewichten.

Zo kun je de oefening zo zwaar maken als je zelf wilt. Bovendien heb je de mogelijkheid om de zwaarte van het gewicht op te bouwen. Voor de afwisseling in de workout gebruik je een kettle bell. Dit vergemakkelijkt het uitvoeren van bepaalde oefeningen en ook deze zijn in verschillende gewichten verkrijgbaar.