Advertentie plaatsen

Welke verzekering heeft jouw auto nodig?

12, Apr, 2023, 08:00

Wie voor het eerst een auto koopt, moet ook voor het eerst een autoverzekering afsluiten. Er zijn verschillende soorten verzekeringen met ieder hun eigen kostenplaatje.

Het is niet altijd verstandig om te kiezen voor de verzekering die het voordeligst is omdat deze het risico met zich meebrengen dat je, wanneer je schade hebt, onverwacht toch nog met hoge kostenposten komt te zitten. Tegelijkertijd is het ook niet altijd aan te raden om dan maar de duurste verzekering te nemen. Wat is wijsheid? Wij laten je graag zien waar je op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering.

Welke optie is de beste?

Als je je autoverzekering aanvragen gaat, zul je zien dat je drie opties hebt: de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA), de WA+ Beperkt Casco en de All Risk Volledig Casco verzekering. Het verschil tussen deze verzekering is de mate waarin schade wordt gedekt. Die schade wordt onderverdeeld in twee categorieën: de schade die jij aan een ander voertuig hebt toegebracht en de schade die jouw eigen wagen heeft opgelopen.

Een verzekering richt zich voornamelijk op het dekken van de schade die jij aan andere voertuigen hebt toegebracht. Alleen de All Risk verzekering dekt ook de kosten die jij moet maken om jouw auto weer in goede staat te krijgen. Heb jij een nieuwe auto, dan is het aan te raden om de All Risk verzekering te kiezen. Is jouw auto niet nieuw, maar jonger dan zes jaar, dan is de WA+ verzekering aan te raden. Is jouw auto al op leeftijd, dan hoef je niet meer dan een WA verzekering te nemen.

Hoe hou je je premie laag?

Als je een verzekering afsluit, betaal je vervolgens een maandelijkse premie. Door diverse verzekeraars goed met elkaar te vergelijken, kun je een scherpe deal sluiten. Sommige aanbieders geven korting wanneer je je gehele jaarpremie in een keer betaalt. Sluit je daarnaast ook nog andere verzekeringen af bij een verzekeraar, dan kun je vaak profiteren van pakketkorting.

Tot slot speelt ook nog mee hoe lang jij zonder schade hebt gereden. Hoe hoger het aantal zogenaamde ‘schadevrije jaren’ is, hoe lager jouw premie wordt. Rij je dus verantwoordelijk, dan koers je op een mooie korting af.

Vergeet de extra verzekeringen niet

Je bent verplicht om je auto te laten verzekeren als je in Nederland woont. Naast de verplichte basisverzekering, kun je ook nog extra opties nemen. Denk bijvoorbeeld aan de inzittendenverzekering. Met deze verzekering zijn alle passagiers en hun spullen goed verzekerd, ideaal voor mensen die vaak met passagiers rijden. Ook kun je kiezen voor pechhulp.

Met deze optie kun je vierentwintig uur per dag een beroep doen op een expert wanneer je stil komt te staan langs de kant van de weg. Wil je meer weten? Kijk dan even op de site van je verzekeraar.