Advertentie plaatsen

Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands auto?

20, Feb, 2023, 07:39

Ben jij op zoek naar een andere auto?
Dan is de kans vrij groot dat je op zoek gaat naar een tweedehands auto. Omdat de aanschaf van een tweedehands auto net even wat andere en vooral ook extra aandacht vereist, dan wanneer je voor een nieuwe gaat, is het goed te weten waar je nu eigenlijk allemaal op moet letten.

Het leasen van een auto via Arval.nl is immers net even wat anders dan een auto aanschaffen die al de nodige kilometers op de teller heeft. Om ervoor te zorgen dat je geen ‘kat in de zak’ koopt, is het goed om extra kritisch te zijn op een aantal zaken. Welke zaken dit zijn, vertellen we je in dit artikel.
 

De buitenkant van de auto

Het oog wil natuurlijk ook wat! Toch zegt de buitenkant veel meer over een auto dan je misschien denkt. Valt het je namelijk op dat de kleur van de lak van de deur of motorkap net even iets meer of juist minder glans heeft, dan de rest van de auto? Dan is de kans groot dat er in het verleden sprake is geweest van schade. Dit kan natuurlijk alleen lakschade zijn, maar ook schade aan de carrosserie behoort tot de mogelijkheden.

Vraag daarom dan ook altijd of er een schaderapport aanwezig is en wat de reden is dat er kleurverschillen waarneembaar zijn aan de buitenkant. Vaak zeg je gevoel meer dan voldoende en kun je uit de reactie van de verkoper al een hele hoop opmaken. Kleine krasjes en oneffenheden zijn natuurlijk een heel ander verhaal, maar ook dat is goed om te bespreken, maar daarover later meer.

De proefrit

Een auto kopen op basis van een proefrit van 5 minuten dat is natuurlijk niet handig. Uiteraard heeft de verkoper het liefst de deal zo snel mogelijk rond. Toch is het belangrijk een uitvoerige proefrit te maken. Wat vooral belangrijk is, is dat je niet alleen op een 50 of 80 weg rijdt, maar dat je ook een stuk snelweg meepakt. Zo kun je kijken hoe de auto reageert op snelheden van 100 kilometer per uur of meer.

Ook is het aan te raden om de auto even aan de kant te zetten, de motor te laten draaien en even onder de motorkap te kijken en ook te luisteren. Hoor of zie je iets vreemd, houd dat dan in je achterhoofd.

De onderhandeling

Nadat je de buitenkant van de auto goed hebt geïnspecteerd en ook een proefrit hebt gemaakt, is het tijd om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Waar de prijs bij een private lease veelal vast staat, is er bij de aanschaf van een occasion vaak nog wel wat mogelijk. Helemaal wanneer je wat zaken zijn opgevallen voor en ook tijdens de proefrit.

Belangrijk is wel deze te bewaren totdat je aan tafel zit. Meld je deze namelijk te vroeg, dan geeft dit de verkoper de mogelijkheid om hierover na te kunnen denken. Bespreek ze daarom dan ook niet eerder dan op het moment je aan tafel zit. Dit is namelijk een manier om de vraagprijs wat te kunnen drukken.