Advertentie plaatsen

Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands auto?

06, Dec, 2022, 15:08

Wanneer je op het punt staat om een andere auto te gaan kopen, dan zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.
Het is immer niet iets wat je dagelijks doet en ook de kosten kunnen flink oplopen. Des te belangrijker dus om goed voorbereid op pad te gaan. Je wilt natuurlijk niet dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop, omdat je dus niet alles vooraf hebt gecontroleerd.

Want ondanks het feit dat het maken van een proefrit een absolute must is, zijn er ook tijdens deze proefrit zaken om extra goed op te letten. Om je hierin te kunnen helpen, hebben we een aantal handige tips voor je, die kunnen bijdragen aan het goed kunnen voorbereiden op het doen van de eventuele aanschaf van een tweedehands auto.

Welke auto wil je?

De eerste stap is natuurlijk om te bepalen naar welke auto je op zoek bent. Tegenwoordig is dit online heel eenvoudig te filteren en houd je alleen nog een selectie over met auto’s die voldoen aan wat jij zoekt. Om ervoor te zorgen dat je zoektocht een stuk eenvoudig is, is het aan te raden om een lijstje met wensen te maken. Dit lijstje kan bestaan uit wensen en ook eisen.

Belangrijk is om voor jezelf te bepalen wat een absolute must is en wat fijn is om te hebben. Hierbij kun je denken aan zaken zoals waarvoor je de auto gebruikt, hoeveel kilometers je jaarlijks maakt, hoeveel je uit wil geven, hoeveel mensen er in je auto moeten passen, welke opties je belangrijk vindt en of je handmatig of automatisch wil schakelen. Net als dat je online via de energievergelijker verschillende energie aanbieders met elkaar kunt vergelijken, kun je dit ook met auto’s.

Maak een proefrit

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het maken van een proefrit is niet alleen het rijden van een rondje. Hier komt namelijk veel meer bij kijken. Dit is immers het moment waarop je uiteindelijk deels bepaald of je het enorme bedrag wel of niet gaat uitgeven. Zorg er daarom dus voor dat je een uitgebreide proefrit maakt, zodat je alles rustig kunt checken.

Zo is het aan te raden om ook een stukje snelweg mee te pakken, zodat je kunt voelen en ook horen hoe de auto reageert wanneer je de 100 kilometer per uur passeert. Ook is het handig om de auto even aan de kant van de weg te zetten en goed onder de motorkap te kijken. Merk je nu dat er iets niet helemaal in de haak is, bewaar dit dan voor de onderhandelingstafel.

Onderhandelen

Nadat je een proefrit in de auto hebt gemaakt, is het tijd voor de onderhandeling. Zorg er daarom dus ook voor dat je eventuele mankementen of rare geluiden niet direct meldt.
Dit geeft de verkoper namelijk de mogelijkheid om er even over na te denken. Verstandiger is dus ook om ze te confronteren op het moment dat je samen aan tafel zit. Je zult zien dat er vaak een goede reden is en vaak is er dan ook wat mogelijk qua prijs.