Advertentie plaatsen

Tweedehands schooltas wel of niet doen?

29, Aug, 2023, 17:58

Een nieuwe schooltas kopen voor je kind kan een belangrijke beslissing zijn. Omdat niet iedereen in de financiële positie is om een nieuwe schooltas voor jongens of meisjes aan te schaffen, kan het zijn dat er moet worden overwogen om een tweedehands schooltas te kopen, vanwege de voordelige prijs. Maar is dit wel verstandig?

In dit artikel bespreken we daarom de voor- en nadelen van het kiezen voor een tweedehands schooltas en geven we tips waar je op moet letten als je toch voor een gebruikte tas gaat.

Wat we wel willen benadrukken, is dat er echt wel goede tweedehands tassen te vinden zijn, zolang je maar goed zoekt en vooral ook kritisch blijft. Je kind moet er namelijk wel op een prettige manier zijn of haar boeken en laptop mee kunnen nemen.

Let op de gebruikerssporen

Een tweedehands schooltas kan gebruikerssporen hebben, omdat deze eerder door een ander kind gebruikt is. Hoewel sommige gebruikssporen geen probleem zijn en de tas nog steeds functioneel en in goede conditie kan zijn, is het belangrijk om goed te kijken naar de staat van de tas. Controleer de ritsen, naden en het materiaal om er zeker van te zijn dat de tas nog stevig genoeg is om de schoolboeken en andere spullen van je kind te dragen.

Je zit er namelijk niet op te wachten dat de tas straks alsnog met een jaar stuk is en je een andere moet kopen. De kosten die je dan maakt zijn vrijwel hetzelfde als dat je direct een nieuwe schooltas had aangeschaft. Goed opletten dus!

Voordeliger dan nieuwe tassen

Een van de grootste voordelen van een tweedehands schooltas is de prijs. Tweedehands tassen zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan nieuwe tassen, wat een aantrekkelijke optie kan zijn, vooral als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke oplossing. Het kan ook een duurzame keuze zijn, omdat je zo bijdraagt aan het verminderen van de vraag naar nieuwe productie.

Belangrijk is wel dat je goed kijkt naar de staat van de tas. Stel dat je op zoek bent naar een laptop rugzak, dan wil je niet dat de voering van de tas is beschadigd. De kans dat je laptop dan bij een kleine stoot beschadigd raakt, is met een tweedehands tas natuurlijk een stuk groter.

Kans dat je kind gepest wordt

Hoewel het kiezen voor een tweedehands schooltas financieel aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om ook rekening te houden met de sociale aspecten op school. Kinderen kunnen soms hard zijn tegen elkaar en het dragen van een tweedehands tas kan mogelijk aanleiding geven tot pesterijen. Hoewel het natuurlijk niet zou moeten gebeuren, is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij je beslissing.

Vooral wanneer ze de overstap maken van de basisschool naar de middelbare school, is het des te belangrijker er alles aan te doen dat je kind zich zo prettig en zelfverzekerd mogelijk voelt. Een nieuwe tas is daarom wellicht een betere optie. Heb je de mogelijkheid echt niet om het geld eraan uit te geven, kijk dan goed naar een tas die zo goed als nieuw lijkt.

Toch een tweedehands, let dan hierop

Als je besluit om toch voor een tweedehands schooltas te gaan, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Controleer de staat van de tas goed, zoals hierboven vermeld en zorg ervoor dat de tas groot genoeg is om alle benodigde schoolspullen mee te kunnen nemen. Kies indien mogelijk voor een tas met een tijdloos en neutraal ontwerp, zodat je kind zich niet ongemakkelijk voelt met een opvallende of gedateerde tas.

Je zult zien dat wanneer je goed je best doet, er echt wel een geschikte tas is te vinden voor een leuke prijs die al gedragen is.