Advertentie plaatsen

ERP Systeem

22, Aug, 2020, 12:47

Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van een ERP systeem. Simpel uitgelegd is een ERP systeem een software pakket dat verschillende bedrijfsprocessen in één systeem beheert.  Op deze website kunt u uitgebreide informatie vinden over ERP systemen. Ten eerste kunt u hier terecht voor de betekenis van het ERP systeem en een verdere uiteenzetting betreft de verschillende aspecten en onderdelen van een ERP systeem. Ten tweede kunt u hier de voordelen en nadelen van een ERP systeem vinden. Ten slotte vindt u hier meer informatie over wat een ERP pakket inhoudt.

ERP systeem betekenis

De betekenis van een ERP systeem is in de eerste instantie simpel. ERP is namelijk een afkorting van ‘Enterprise resource planning’. Wanneer men het heeft over een ERP systeem wordt er meestal gedoeld op een software programma. Deze ERP software programma’s worden over het algemeen gebruikt om processen in een bedrijf te ondersteunen. Een ERP systeem bestaat vaak uit verschillende subsystemen. Elk subsysteem heeft een verschillende taak binnen het bedrijf. Zo kan er bijvoorbeeld een subsysteem zijn voor de financiële administratie van een bedrijf, de goederen administratie en de klant registratie. Zonder ERP systeem moeten bedrijven voor verschillende activiteiten verschillende programma’s gebruiken. Wanneer een bedrijf gebruikt maakt van een CRP systeem kunnen al deze activiteiten in het zelfde programma worden geplaatst en worden alle bedrijfsgegevens in dezelfde database opgeslagen.

Waarom wel of niet een ERP systeem gebruiken

Gebruik maken van een ERP systeem kent vele voordelen. Zoals hier eerder werd uitgelegd, kunnen allen bedrijfsactiviteiten in het zelfde programma worden geplaatst en wordt alle data op dezelfde plaats opgeslagen. Het gevolg hiervan is, is dat gegevens maar één keer moeten worden ingevoerd in plaats van meerdere maken in verschillende systemen. Hierdoor zal uw data altijd consistent zijn en zal dit u veel tijd kosten.  Minder fouten  en minder tijd zorgen uiteraard voor minder kosten (dus meer winst). Omdat alle verschillende activiteiten op een plaats zijn opgeslagen zijn deze automatisch met elkaar verboden. Hierdoor is alle benodigde informatie voor iedereen beschikbaar.

Er zijn echter ook enkele nadelen voor het gebruiken van een ERP systeem. Ten eerste kunnen ERP systemen redelijk prijzig zijn. Deze kosten komen meestal door de implementatie van het ERP systeem. Een compleet nieuw systeem inbrengen in een bedrijf dat eerst met een compleet ander programma kan prijzig en ingewikkeld zijn. Soms moet er zelfs aanvullende ERP software worden gecreëerd. Wanneer er een compleet nieuw systeem wordt geïntroduceerd in een bedrijf zullen de werknemers moeten wennen en zich moeten aanpassen, ook dit kost tijd. Een ander nadeel van het gebruiken van een ERP systeem is wellicht dat uw bedrijf afhankelijk wordt van enkel één systeem en de leverancier van het systeem. Wanneer de leverancier niet behulpzaam blijkt te zijn wanneer er een probleem is kunt u niet naar een andere leverancier stappen aangezien dit uw enige leverancier is. Dit kan echter ook een voordeel zijn aangezien er één duidelijk aanspreek punt is wanneer u een probleem heeft en dit onderlinge discussies tussen de verschillende leverancier van uw verschillende systemen kan voorkomen.

Bekijk op onze bedrijvengids, welke bedrijven u kunnen voorzien en adviseren over een ERP pakket.

ERP pakket

Er zijn verschillende soorten ERP pakketten op de markt. Verschillende leveranciers bieden verschillende soorten ERP software aan. SAP is bijvoorbeeld een leverancier die u ongetwijfeld tegen zal komen wanner u opzoek bent naar een ERP pakket. Oracle, Baan, PeopleSoft en JD Edwards zijn andere voorbeelden van bedrijven die ERP pakketten leveren. Daarnaast zijn er veel kleinere bedrijven.