Advertentie plaatsen

Webshop beginnen

22, Aug, 2020, 12:59

Tegenwoordig gaan bestaande fysieke winkels steeds vaker ook online een winkel beginnen. Tevens zijn er bedrijven die alleen een online winkel hebben of opzetten. Een webshop wordt steeds populairder. Het betekent letterlijk: ‘Een website waarop u dingen kunt kopen’. De kosten en risico’s van een webshop zijn relatief laag. U kunt gewoon vanuit huis werken. Tevens bepaald u zelf hoeveel tijd u besteedt aan de winkel. Heeft u zelf ambities om een eigen webwinkel te beginnen? Dan bent u hier aan het juiste adres. Hier vindt u alles over het beginnen van een webshop.

Er zijn verschillende soorten stappen die u moet doorlopen alvorens het beginnen van een webshop. Het opzetten van een webshop heeft niet alleen zakelijke doeleinden, maar het is vooral ook heel erg leuk!

Stap 1. Een plan opstellen

Maak een ondernemingsplan. Dit houdt in dat u op papier zet wat u in gedachten heeft over de webshop. Stel uzelf de volgende vragen: ‘Welke producten ga ik verkopen en hoe kom ik hieraan?’, ‘Wat wordt mijn doelgroep?’, ‘Wie zijn mijn concurrenten?’, ‘Hoe wordt de uitstraling van mijn webshop?’ en ‘Hoe zorg ik dat mijn product bij de klant wordt geleverd?’. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Stap 2. Kies een domeinnaam

Een domeinnaam is het internetadres waar jouw website op gevonden wordt. Een domeinnaam kunt u aanvragen bij een hosting. Denk goed na over uw domeinnaam. Een domein kan invloed hebben op allerlei zaken, waaronder uw positie in de zoekmachine. Zorg dat de domeinnaam makkelijk te spellen is, de juiste extensie heeft en jouw webshop omschrijft.

Stap 3. Webshop software

Er zijn verschillende soorten softwareprogramma’s beschikbaar. Kies een webshop systeem dat het beste geschikt is voor uw site. Er zijn drie categorieën webwinkel systemen. Zo is er ‘open source software’, ‘op maat webwinkel’ en ‘licentie webwinkel’. Bij ‘open source software’ is het beginsel gratis. De programma’s worden namelijk ontwikkeld door vrijwilligers. Er zijn relatief veel mogelijkheden om uw winkel vorm te geven. Echter, om deze software te gebruiken is er basiskennis van webdesign nodig. Bij een ‘op maat webwinkel wordt er een systeem speciaal voor u ingebouwd. Dit systeem is vrij kostbaar en wordt vaak gekozen door grote ondernemingen. Als laatst is er de ‘licentie webwinkel’. Hierbij maakt u gebruik van het kant-en-klaar-pakket van een webwinkel aanbieder. Hiervoor moet u vaak eenmalig of een periodiek bedrag betalen. Dit is een goed systeem voor starters. Kosten zijn laag en het systeem beschikt over alle functies.

Stap 4. Inrichten webshop

Wanneer u voor een software systeem heeft gekozen, is het tijd om uw webshop in te richten. U kunt gebruik maken van verschillende programma’s zoals WordPress of Opencart. Hier kunt u eenvoudig pagina’s maken en afbeeldingen toevoegen. Zorg dat het een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website wordt.

Stap 5. Begin de verkoop!

Als alles klaar is kunt u uw webshop lanceren. U kunt beginnen met het verkopen van uw producten. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om omzet maken en klanten tevreden houden. Uiteraard is het wel belangrijk dat uw website gevonden wordt. Een belangrijk onderdeel is Search Engine Optimization (SEO). Weet u niet hoe dit in zijn werking gaat? Geen paniek er zijn genoeg bedrijven genoemd in onze webwinkelgids, die u hierbij kunnen helpen.