Advertentie plaatsen

Artritis en artrose bij huisdieren, wat zijn de verschillen?

18, Oct, 2022, 20:11

Artritis en artrose bij huisdieren, wat zijn de verschillen?

Rotweilers

De gewrichten van onze viervoeters zijn de motor van hun levendigheid. Sommige problemen, zoals artritis en artrose hond, kunnen echter het vermogen van de hond en kat om te rennen, spelen en zelfs lopen verminderen, waardoor ze gedwongen worden een zittend leven te leiden, worstelend met de constante pijn die door deze problemen wordt veroorzaakt. In dit artikel zullen we proberen uit te leggen wat artritis en artrose zijn en de verschillen tussen de twee zijn.

De twee termen, die schijnbaar op elkaar lijken en vaak verkeerd worden gebruikt, vertonen grote verschillen tussen hen. Om ze duidelijk uit te kunnen leggen, moeten we eerst begrijpen hoe een gewricht gemaakt wordt. We spreken vooral van de gewrichten van de achterbenen, dus tussen twee lange botten zoals het dijbeen en het scheenbeen. De uiteinden van de twee botten staan ​​niet in nauw contact met elkaar, maar zijn nog steeds verankerd door het gewrichtskraakbeen, rijk aan elastische stoffen, zoals collageen, die juist dienen om een ​​brede weerstand tegen tractie en constante spanningen te garanderen. Naast het kraakbeen vinden we ook een capsule die het hele gewricht bedekt, met de synoviale vloeistof die naar binnen stroomt, die alle interne componenten voedt en beschermt tegen stoten en externe trauma's.

Als we het hebben over artritis, verwijzen we naar een ontsteking van de gewrichten, veroorzaakt door leeftijd, door een erfelijke aanleg in plaats van genetisch. Het manifesteert zich voornamelijk met hevige pijn, vaak gepaard gaand met zwelling van het gebied, roodheid en stijfheid. Integendeel, artrose kat is een degeneratieve ziekte, waarbij slijtage van het gewrichtskraakbeen optreedt, die steeds verder verslechtert, totdat het bot alleen blijft zonder bescherming. Dit is hoe de twee benige uiteinden van het gewricht tegen elkaar beginnen te wrijven, wat pijn, stijfheid en kreupelheid veroorzaakt.

Bij onze dieren spreken we vaker van artritis, hoewel de twee problemen in de meeste gevallen samengaan. Zo kan het voorkomen dat langdurige ontstekingen overgaan in een degeneratie van het gewricht. Beide problemen kunnen ook gelijktijdig optreden, dus artrose wordt in de meeste gevallen gewoon artrose genoemd. Onder de oorzaken van dit probleem vinden we vooral erfelijke en genetische factoren, in het bijzonder met betrekking tot ras. De meest getroffen honden zijn in feite die van groot formaat. Bij katten en andere honden is het daarentegen vooral een gevolg van veroudering, zwaarlijvigheid of de uitkomst van recent of verre trauma. Andere gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie, kunnen ook leiden tot artritis.

Om artritis of artrose te behandelen bij je huisdier kun je onder meer gebruik maken van medicamenteuze therapie. Dit is voornamelijk gebaseerd op het toedienen van ontstekingsremmers en corticosteroïden, zalmolie hond wordt dus niet gebruikt, die echter niet te lang door het dier kunnen worden ingenomen, maar alleen wanneer de pijn en ontsteking echt acuut zijn. Het is in feite een chronisch probleem en moet daarom als zodanig worden behandeld. In dit opzicht is het essentieel om contact op te nemen met een dierenarts. Deze expert kan je tips geven over hoe je deze twee aandoeningen kunt behandelen.